Még szerkeztés alatt van az oldal ám igyekszek lehetöségeimhez képpest minden nap frisiteni és még több receptet fel tenni.
Tajáskocsonya:
Tajássárga 4db só 0,005kg
Egész tajás 1 db, szerencsendió 0,005kg
Tej 0,1 L, vaj 0,02kg
A tojássárgáját és az egész tojást a hideg tejjel, a sóvol, a reszelt szerencsendióvol jól összekeverjük, habverő segitségivel. Magas peremű tűzálló tálat kivajazunk, majd finom szitán keresztül beleszűrjűk az összekevert anyagokat. A tálat lefedjük a tetejével, és félig vizzel telt lábasba ún. vizfürdőben-tesszük. Fedővel lefedjük. A lábast óvatosan a sütőbe helyezzük, és kb 20 percig gőzöljük. Ez azt jelenti, hogy a lábasban levő viz hőmérséklete csak 70-80 c-os lehet, tehát nem forrhat. A gőzölés kiméletes hőbehatási eljárás. Az értékes tápanyagok kioldódása, a vitaminok károsodása egészen kis mértékű. A gőzőlés másik módja, amikor az előkészitett anyagokat- elsősorban zöldségféléket, szárnyashúst, halfilét- egy lyukakkal sűrű ellátott betétbe tesszünk. Ezt nagyobb edénybe helezzük. Az edényt lezárjuk, és a keletkező gőzben az anyagokat puhára gőzölük. Gőzöléssel készitik a tojáskocsonyan kivül a pástétomokat, a felfújtakat,a vargabélest stb. is.
A gőzölés végezhető gőzőlőszekrényben is. Itt pontosan beállitható a gőznyomás és a gőzölési idő is. Amennyiben a viz felforr, a tojáskocsonya lyukacsos lesz. Ha a tojáskocsonya elkészült (tehát állománya megszilárdult) , akkor kivesszük a sütőből. Késsel körbevágjuk, majd edénnyel együtt bő hideg vizbe tesszük. A hőkülönbség és az alaposan végzett kivajazás eredményeképpen a tojáskocsonya elválik az edény falától. A tojáskocsonyát a teljes kinűlésig hagyjuk a hideg vizben. Azután óvatosan zsirpapirral boritott vágódeszkára helyezzük, és 5-5 mm-es kockákra daraboljuk. A kockákat bő hideg vizben átmossuk, gyakran váltott, illetve leöntött vizben. Erre azért van szükség, mert a vágáskor apró törmelékek keletkeznek, illetve tapadnak a tojáskocsonya oldalaihoz. Igy előfordulhat, hogy a gondosan elkészitett kristáltiszta erőleves zavaros lesz a szakszerűtlenül kezelt tojáskocsonyától.