Minden nap teszek fel új recepteket kérem látogass vissza.
csirkemell
5-6 szem burgonya
20 dkg kolozsvári szalonna
1 nagyobb fej vöröshagyma
20 dkg gomba
olaj
1 csokor petrezselyemzöld
2 szem paradicsom
só, bors
A burgonyát 1x1-es kockákra felvágjuk és sós vízben félig megfőzzük. A szalonnát és a vöröshagymát 1x1-es kockákra, a gombát cikkekre vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajon a szalonnát megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és a cikkekre darabolt gombát. Ízesítjük sóval, borssal. Míg a ragunk párolódik, bő olajban kisütjük a félig főtt, kockára vágott burgonyát, majd ha megsült, a raguval összeöntjük.
Egy másik serpenyőben kevés olajat melegítünk és kisütjük benne a fűszerezett csirkemellszeleteket. Tálaláskor a kockaburgonyás ragut a tányér közepére halmozzuk, majd ráhelyezzük fűszerezett csirkeszeletet. Paradicsommal és petrezselyemmel díszítjük.
Hozzávalók:
2 csirkecomb filé
1 bögre liszt
3 tojás
fél bögre vágott mandula
só
bors
3 ek vaj
1 szem alma
1 szem körte
1 szem narancs
2 ek méz
fahéj
szegfűszeg
1 citrom
3 ek olaj
(gsorsfagyasztott) burgonya
citromfű
A filézett csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe, tojásba és vágott mandulába panírozzuk és bő olajban kisütjük. Egy másik serpenyőben vajat olvasztunk és beletesszük a darabolt almát, körtét és narancsot. Őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel fűszerezzük, majd kevés mézzel meglocsoljuk és jól összeforgatjuk. Ha kész, a mandulás csirkeszeletekkel tányérra rakjuk és burgonyát adunk mellé. Naranccsal és citromfűvel díszítjük.
Sertésszelet Paradicsom mártással
sertésszelet
20 dkg szalonna
20 dkg sonka
5-6 szem uborka
1 doboz paradicsompüré
2 ek liszt
só, bors
olaj
fél tasak gyorsfagyasztott
hasábburgonya
A sertésszeletet kiveregetjük, sóval ízesítjük, tört borssal fűszerezzük, majd lisztbe forgatjuk. A szeleteket kevés zsírban elősütjük, majd lábasba szedjük. A visszamaradt zsiradékban paradicsompürét pirítunk rozsdabarnára, majd hozzáadjuk a lisztet. Addig pirítjuk, amíg a liszt át nem veszi a pirított paradicsom színét. Felöntjük vízzel. Habverővel állandóan kevergetve lassan kiforraljuk. A sózásnál vegyük figyelembe, hogy a füstölt szalonna, a gépsonka és az ecetes uborka is tartalmaz sót. A pecsenyelevet szitán keresztül a bordákra szűrjük. A lábast fedővel lefedjük és a bordákat lassan pároljuk. Mialatt a bordák párolódnak, elkészítjük a hentesragut. A jelleget adó anyagokat (füstölt szalonna, a gépsonka és az ecetes uborka) kb. 2 mm vastag metéltre vágjuk. A szalonnát serpenyőben félig kiolvasztjuk, hozzáadjuk a gépsonkát és az ecetes uborkát. Gyorsan átpirítjuk majd egy kevés pecsenyelét merünk hozzá. A hentesragut a párolódó bordákra öntjük és együtt készre pároljuk. Tálaláskor a szeleteket meglocsoljuk a hentesraguval és hasábburgonyával tálaljuk.